“Je kunt ze bewonderen om hun liefde en toewijding, maar ze missen natuurlijk ook veel dingen die anderen wel kunnen doen, omdat ze thuis veel meer verantwoordelijkheden hebben en zorgen. Het is goed om aandacht te besteden aan deze jonge helden ~ Arie Boomsma ~”
Jonge mantelzorgers zijn jongeren die opgroeien met zorg. Dit kan zijn zorg voor een vader of moeder, of voor een broer of zusje. Jonge mantelzorgers worden door hun omgeving vaak niet herkend en erkend. Jongeren die opgroeien in een gezin waar zorg nodig is, vinden het vaak zo  vanzelfsprekend dat ze niet eens door hebben dat ze jonge mantelzorger zijn.

Deze jonge helden hebben op jonge leeftijd vaak meer verantwoordelijkheden dan leeftijdsgenootjes, ze doen vaker de boodschappen of zorgen ervoor dat er thuis niet te vaak gespeeld wordt met vriendjes of vriendinnetjes. Daarnaast kan het opgroeien in een gezin met zorg invloed hebben op de keuzes wat betreft studie of andere toekomstdromen.

Vanuit het Steunpunt Mantelzorg is juist óók aandacht voor deze jonge groep mantelzorgers. Er wordt jaarlijks ingezet op het organiseren van funuitjes; samen met andere jongeren leuke dingen ondernemen. Even de situatie thuis vergeten en samen plezier maken. Daarnaast willen we als Steunpunt de zichtbaarheid van deze jonge helden vergroten zodat ze de aandacht krijgen die ze verdienen.

Mantelzorger: denk aan jezelf
Ontspanning, contact met anderen aangaan en onderhouden: dingen die belangrijk zijn voor jou als jonge mantelzorger. Tijd voor jezelf vrij maken is nodig om het evenwicht te behouden. Door bewust te kiezen voor jezelf, help je ook de ander.
Neem gerust eens contact op met een medewerker van het Steunpunt Mantelzorg. Want of het nu gaat om het luisteren naar je verhaal of om onafhankelijke ondersteuning en advies: jouw belang is ons uitgangspunt.


Informatie

Website:           website KEaRN

E-mail:             mantelzorg@kearn.nl

telefoon:           0511 – 46 52 00 (algemeen telefoonnummer KEaRN)